Póni Klub

A versenyzős gyerekcsapatunk!

Célja a lovas sport népszerűsítése, és a kezdő lovasok számára versenyrutin megszerzése.

Ha gyermeked nem csak kikapcsolódási lehetőségként szeretne lovagolni, hanem versenyszerűen, akkor ez egy remek lehetőség. Megtapasztalja az ehhez szükséges elszántságot, kitartást és erőfeszítést. Az itt szerzett tapasztalatok alapján az ifjú lovas eldöntheti, hogy szeretne-e elhivatottan foglalkozni a lovassporttal.

A Póni klub Iskolai tanév szerint működik, vagyis ősszel kezdődik. Év közben is lehet csatlakozni a csapathoz, előzetes szintfelmérés alapján. Az országos bajnokság augusztus/szeptember környékén szokott megrendezésre kerülni, amihez az szükséges, hogy a lovas kvalifikálja magát (minimum 3 versenyen ponthatár feletti eredményt érjen el az adott évi versenyeken).

Mit ad a gyerek számára?

  • Komoly munka eredményének megtapasztalása: ahhoz hogy a versenyeken minél jobb eredményeket érjünk el, komoly munkára, szorgalomra és kitartásra van szükség. Néha egy kicsit mi is szigorúbbak vagyunk, mert innentől kezdve a lovaglás nem csak hobby lesz, hanem egy életforma! Ehhez alkalmazkodva tartjuk mi is az edzéseket. A versenyeken elért eredmények és pontszámok, remek visszajelzést adnak a gyerek számára, hogy adott munkabefektetéssel mit sikerült elérnie.
  • Példamutatás: ők a "versenyzős csapatunk", akikre a (több gyerekek) lovastársaik felnéznek. Éppen ezért példát kell mutatniuk a többieknek és segíteniük kell a kisebbeknek.
  • Tisztelet mind a ló, mind az edző felé: a lovaglás csapatmunka! Nincsen "Én...!" És nincs "Akarom....!!" Oda kell figyelni a csapattársakra, a lovakra, akik tőlünk várják a gondoskodást. A ló nem tudja elmondani, hogy "Ő....!" mit szeretne, vagy hogy "Ő, mit akar!", márpedig vele dolgozunk együtt és vele szeretnénk minél jobb eredményeket elérni. Éppen ezért először mindig a lóról gondoskodunk, utána magunkról!
  • Felelősség: a Póni Klubos gyerekeknek egy kicsivel több mindent megengedünk. Gondolunk itt a ló felszerelésére, karámokba bemehetnek, segíthetnek nekünk, olykor pár lovat futószáron lemozgathatnak, stb. De mindent felelősségtudatosan kell csinálniuk: minden szerszámot, tartozékot a helyére vissza kell tenni, mindent el kell pakolni (pl.: pucolós szerszámok).
  • Bizalom: bíznia kell önmagában és a lóban. Szavak nélkül képes lesz egy több 100 kilós élőlényt irányítani és saját akaratát érvényesíteni vele szemben. Határozottság és önbizalom nélkül ez nem sikerülhet.
  • Magabiztosság: az elért sikerek és eredmények hatalmas önbizalmat adnak a gyerekek számára.
  • Gondoskodás: a lovaglás és a versenyek során is segíteniük kell a lovak mindennapi ápolásában és ellátásában. Megtanítja őket egy másik élőlényre való odafigyelésre és alapvető szükségleteinek a kielégítésére (etetés, itatás, stb.).

A Póni Klub egy nagyszerű "család", ahová jó tartozni. Rengeteg élménnyel fog gazdagodni a gyerek. Jókedvben és mókában nem lesz hiány!