Gyakran ismételt kérdések

1: Hány éves kortól lehet elkezdeni a lovaglást?

0-5 év között a póni séta javasolt, amikor a gyerek egy kicsi pónin ül egy western nyeregben, amin kapaszkodó is van. Egyik munkatársunk 25 percen keresztül sétáltatja a gyerekkel a lovat, időjárástól függően az erdőben vagy a lovarda területén. Ez 3000 Ft-ba kerül. 5 éves kor alatt azért nem vállaljuk az oktatást, mert a gyerekek nagy része ilyenkor még nem képes 25 percet az oktatóra koncentrálni és végrehajtani a feladatokat, így a lovaglás nem annyira hatékony. Ezen kívül a lovak bármikor megijedhetnek, megbotolhatnak, amitől a lovas könnyen elveszítheti az egyensúlyát. Egy kicsi gyereknek még nincs annyi ereje, hogy megtartsa magát és fent tudjon maradni a ló hátán. Így balesetveszélyes.5 éves kortól már vállaljuk a futószáras oktatást a lovas méretének megfelelő lovon. 25 percesek az oktatások és ez 3000 Ft-ba kerül. Felső határ nincs!! Felnőttkorban bármikor el lehet kezdeni a lovaglást.

2: Miért csak 25 perces az oktatás?
Egy kezdő lovas számára ez az időintervallum is megfelelő (ennyi idő alatt is lehet izomláza valakinek). Ha a lovas és az oktatója is úgy ítéli meg, hogy ez az idő már kevés, akkor lehet bejelentkezni az úgynevezett "dupla futószárra", ami 50 perces oktatást jelent (természetes azonos lovon és ugyan azon oktatóval, hogy ne kelljen cserélni).
Ezen kívül az oktatónak szüksége van 5 percre, hogy a ló és lovas cserénél elég ideje legyen a ló kikötésére, a következő lovas megkeresésére és felültetésére. Különben csúszások alakulnának ki és nem tudnánk tartani a fél órás etapokat.

3: Meddig kell "futószáras" oktatásra járnom?
A futószáras oktatás nálunk nem azt jelenti, hogy a lovas végig futószáron lovagol. Ha ügetésben már magabiztosan, stabil üléssel lovagol, akkor elengedjük futószárról és tanulhatja egyedül irányítani a lovat. A vágta tanítására és gyakorlására, azonban visszavesszük futószárra.

4: Mikor kerülhetek osztályba?
Osztály lovaglásra (több lovas lovagol egyedül egy oktató felügyelete alatt) csak olyan lovast írunk be, aki már tud egyedül vágtázni biztos üléssel és vágtában is tudja irányítani a lovat.

5: Oktató nélkül is lehet lovagolni?

Nem! Nálunk csak felügyelettel lehet lovagolni. Odafigyelünk a lovaink egészségére és arra, hogy hogyan bánnak vele, hogyan lovagolnak rajta a lovasok. Nem engedjük meg, hogy bárki felügyelet nélkül lovagoljon rajtuk.

6: Télen vagy eső idején is nyitva vagytok?
A lovardában fedett pálya is található, így az időjárás nem befolyásol minket. Rossz idő esetén is tudjuk fogadni a lovasokat. Erős szél esetén, azonban a fedeles oldala mozoghat, ami rémisztő a lovak számára. Ebben az esetben nem tartjuk meg az edzéseket, ilyenkor érdemes telefonálni (+36 20/912-2024) és érdeklődni a lovaglás felől.
Nagy sátor: 20x45 méteres

7: Milyen felszerelés szükséges a lovasnak?
Kobak használata kötelező! Ha nincs saját kobakod, akkor a lovardában több méretű kobak közül választhatsz (bérleti költsége nincs). Nem kötelező a speciális lovas kobak, ha van biciklis vagy bármilyen egyéb sisakod, akkor azt is nyugodtan magaddal hozhatod. 
Hosszúnadrág: még nyáron is kötelező a hosszúnadrág, mert a nyereg kidörzsölheti a lovas lábát. Nem kötelező azonnal az első alkalomra lovas nadrágot venni. Jó bármilyen hosszú nadrág, ami minél jobban a lovas lábára szorul. 
Zárt cipő: a balesetek elkerülése véget szükséges, mert olykor véletlenül, figyelmetlenségből adódóan a ló ráléphet a lovas lábára. A cipő ilyen esetekben megvédi a lovas lábát, máskülönben csúnya sérülések lehetnek. 
Gerincvédő: Nem kötelező, de ha szeretnél nyugodtan felveheted. Viszont ezt neked kell beszerezni, kölcsön nem tudunk adni. 
Időjárásnak megfelelően réteges öltözködés. Azonban a ló hátán kötelező a pulcsi, mellények, kabátok zipzárját behúzni, mert a lobogó ruháktól a ló megijedhet!
A lovarda nem divatbemutató! Nem praktikus magas sarkúban vagy bármilyen divatos ruhában jönni. A ló nem fog odafigyelni arra, hogy ne koszoljon össze !

8: Lehet segíteni a lovak felszerelésében?
Minden nap van egy "pucolós" munkakörben dolgozó munkatársunk, akinek az a feladata, hogy a lovakat időre lepucolja, felszerelje és a munkája végeztével leszerelje és a helyére vezesse a lovat. Az ő munkájában lehet segíteni és lehet tőle kérdezni. Szívesen elmagyarázza és segít abban, hogy hogyan kell a lovat lepucolni és felszerelni. Mi is hálásak vagyunk, ha segítik a munkánkat a lovasok!

9: Milyen ennivalót lehet vinni a lovaknak?
Répa, alma, dinnye (nyugodtan a héját is lehet hozni). 
Kockacukrot lehetőség szerint ne, mert nem tesz jót a fogaiknak.
Fontos, hogy a kikötőnél lévő lovaknak nem szabad adni ennivalót! Olykor összevesznek a finomságokon és komoly sérüléseket okozhatnak egymásnak a lovak. 
Annak a lónak sem szabad, amelyiknek a szájában zabla van (fel van kantározva), mert nehezen tudja így megrágni a falatokat. 
Amelyik ló a karámban van, vagy a bokszában, annak nyugodtan lehet adni. De kérlek ilyenkor is figyeljetek oda a bokszokra feltett kiírásokra, mert egyes lovakat nem szabad etetni.

10: Hogyan lehet időpontot foglalni a lovagláshoz?
Vagy telefonon keresztül: +36 20/912-2024.
Vagy nyitvatartási időben a lovarda helyszínén:

  • kedd, csütörtök, péntek: 15:00-20:00.
  • szombat: 8:00-14:00.
  • vasárnap: 13:00-18:00.

11: Meddig lehet lemondani a lovaglást?
A lovaglások időpontjait mindig előtte lévő nap este 8-ig lehet lemondani, hogy más lovasnak még legyen lehetősége bejelentkezni, különben azt ki kell fizetni. Aznapi lemondásokat nem tudunk elfogadni.

12: Mi a lovastorna (voltizs)? 
A lovastorna esetében nem nyereg van a ló hátán, hanem egy szivacs, rajta egy hevederrel, amin kapaszkodók is vannak. A lovas így sokkal jobban érzi a ló mozgását, hiszen nem a kemény nyereg van a ló és lovas között, hanem egy puha szivacs. Ezen kívül a kapaszkodótól sokkal magabiztosabbak és bátrabbak lesznek a gyerekek. 
Különböző tornagyakorlatokat is végzünk a gyerekekkel (tudásuknak megfelelően), amitől megtanulják, hogy nem csak ülni lehet a lovon, hanem feltérdelni is, felguggolni is, megfordulni is, ráhasalni is, stb. Ezáltal sokkal magabiztosabbak és bátrabbak lesznek. 
Növeli az egyensúly érzésüket és koncentrációjukat. 
Ugyan úgy 25 percesek az oktatások, és ugyan úgy 3000 Ft-ba kerül. Annyi, hogy a lovaglásra való bejelentkezésnél mondjátok, hogy lovastornát (voltizs-t) szeretnétek kérni, mert akkor ilyen felszerelést teszünk a lóra.

13: Mindenki meg tud tanulni lovagolni? Mennyi idő alatt?
Mindenki meg tud tanulni! Valaki gyorsabban, valaki hosszabb idő alatt. Ez függ a lovas képességétől, ügyességétől, egyensúlyérzékétől, magabiztosságától, ritmusérzékétől, stb. Nagyon sok tulajdonságra van szükség a lovagláshoz, azonban ezek mind fejleszthetőek. Attól függően, hogy ki milyen gyorsan sajátítja el ezeket a képességeket, attól függ a tanulási idő mértéke is.

14: Lehet állandó lovat és/vagy oktatót kérni? 
Lehet kérni vagy lovat, vagy oktatót, amit megpróbálunk figyelembe venni, DE lehetséges, hogy a logisztika miatt ez megváltozik!
Lovak: odafigyelünk a lovaink egészségi és fizikai állapotára, így nem engedjük, hogy egy nap túl sokat dolgozzanak. Elosztjuk köztük a munkát. Ebből adódóan lehetséges, hogy az általatok kért lovat lecseréljük.
Oktatók: oktatóknak is van szabadnapjuk, elutaznak, lebetegszenek, illetve ők is elosztják maguk között a munkát. Így lehetséges, hogy nem a kért oktatónál fogtok lovagolni. További kérdéseket szívesen várunk és pár napon belül válaszolunk rá!

Lovarda megközelítése BKV-val:

Örs vezér térről indul a 168E jelzésű busz, amiről vagy az 526. sornál vagy az Újmajori utcánál kell leszállni.
Újpalota, Nyírpalotáról indul a 46-os busz (megáll Rákoskeresztúr, városközpontnál is), amiről az Újmajori utcánál kell leszállni.
Kőbánya-Kispestről a 68-as busszal érdemes jönni, amivel vagy a végállomásig, Akadémiaújtelep, 525. térkell menni (azonban így egy kicsit hosszabb sétára kell számítani) vagy a Kossuth Nyomda megállónál át lehet szállni a 168E jelzésű buszra.