Gyakran ismételt kérdések

1: Hány éves kortól lehet elkezdeni a lovaglást?

5 éves kor alatt azért nem vállaljuk az oktatást, mert a gyerekek nagy része ilyenkor még nem képes 25 percet az oktatóra koncentrálni és végrehajtani a feladatokat, emellett testileg sem elég fejlett a biztonságos lovagláshoz. Ezen kívül a lovak bármikor megijedhetnek, megbotolhatnak, amitől a lovas könnyen elveszítheti az egyensúlyát. Egy kicsi gyereknek még nincs annyi ereje, hogy megtartsa magát és fent tudjon maradni a ló hátán, így balesetveszélyes. 5 éves kortól már vállaljuk a futószáras oktatást a lovas méretének megfelelő lovon. 25 percesek az oktatások és ez 6000 Ft-ba kerül. Felső határ nincs!! Felnőttkorban bármikor el lehet kezdeni a lovaglást.

2: Miért csak 25 perces az oktatás?
Egy kezdő lovas számára ez az időintervallum is megfelelő (ennyi idő alatt is lehet izomláza valakinek). Ezen kívül az oktatónak szüksége van 5 percre, hogy a ló és lovas cserénél elég ideje legyen a ló kikötésére, a következő lovas megkeresésére és felültetésére, különben csúszások alakulnának ki és nem tudnánk tartani a fél órás etapokat.

3: Meddig kell "futószáras" oktatásra járnom?
A futószáras oktatás nálunk nem azt jelenti, hogy a lovas végig futószáron lovagol. Ha ügetésben már magabiztosan, stabil üléssel lovagol, akkor elengedjük futószárról és tanulhatja egyedül irányítani a lovat. A vágta tanítására és gyakorlására azonban visszavesszük futószárra.

4: Mikor kerülhetek osztályba?
Osztály lovaglásra (több lovas lovagol egyedül egy oktató felügyelete alatt) csak olyan lovast írunk be, aki már tud egyedül lépés és ügetés jármódban közlekedni és irányítani a lovat és biztonságosnak tartjuk a futószárról való lekerülését.

5: Oktató nélkül is lehet lovagolni?

Nem! Nálunk csak felügyelettel lehet lovagolni a lovasiskola keretein belül. Odafigyelünk a lovaink egészségére és arra, hogy hogyan bánnak vele, hogyan lovagolnak rajta a lovasok. Nem engedjük meg, hogy bárki felügyelet nélkül lovagoljon rajtuk.

6: Télen vagy eső idején is nyitva vagytok?
A lovardában fedett pálya is található, így az időjárás nem befolyásol minket. Rossz idő esetén is tudjuk fogadni a lovasokat. Erős szél esetén azonban a fedeles oldala mozoghat, ami rémisztő a lovak számára. Ebben az esetben nem tartjuk meg az edzéseket, ilyenkor érdemes telefonálni (+36 20/912-2024) és érdeklődni a lovaglás felől.
Nagy sátor: 20x45 méteres

7: Milyen felszerelés szükséges a lovasnak?
Kobak használata kötelező! Ha nincs saját kobakod, akkor a lovardában több méretű kobak közül választhatsz (bérleti költsége nincs). Nem kötelező a speciális lovas kobak, ha van biciklis vagy bármilyen egyéb sisakod, akkor azt is nyugodtan magaddal hozhatod. 
Hosszú nadrág: még nyáron is kötelező a hosszú nadrág, mert a nyereg kidörzsölheti a lovas lábát. Nem kötelező azonnal az első alkalomra lovas nadrágot venni. Jó bármilyen hosszú nadrág, ami minél jobban a lovas lábára szorul. A legjobb választás talán egy feszes, nyúlósabb farmernadrág.
Zárt cipő: a balesetek elkerülése véget szükséges, mert olykor véletlenül, figyelmetlenségből adódóan a ló ráléphet a lovas lábára. A cipő ilyen esetekben megvédi a lovas lábát, máskülönben csúnya sérülések lehetnek.
Gerincvédő: Nem kötelező, de ha szeretnél nyugodtan felveheted, viszont ezt neked kell beszerezni, kölcsön nem tudunk adni. 
Időjárásnak megfelelően réteges öltözködés. Azonban a ló hátán kötelező a pulcsi, mellények, kabátok zipzárját behúzni, mert a lobogó ruháktól a ló megijedhet!

8: Lehet segíteni a lovak felszerelésében?
Előre egyeztetés aután lehet segíteni akár oktatás előtt lovakat pucolni és felszerelni, vagy edzések között segíteni a lovak ki- és behordásában.

9: Milyen ennivalót lehet vinni a lovaknak?
Répa, alma, dinnye (nyugodtan a héját is lehet hozni). 
Kockacukrot lehetőség szerint ne, mert nem tesz jót a fogaiknak.
Mindenképp kérdezd meg az edzőt, mielőtt enni adsz a lovaknak!
Annak a lónak nem szabad adni, amelyiknek a szájában zabla van (fel van kantározva), mert nehezen tudja így megrágni a falatokat. 
Amelyik ló a karámban van, vagy a bokszában, azoknak tilos enni adni. Az adott ló lehet, hogy diéta alatt áll, vagy speciális étrendet kell követnie.

10: Hogyan lehet időpontot foglalni a lovagláshoz?
Vagy telefonon keresztül: +36 20/912-2024 (nyitvatartási időben)

Vagy edzés után az edzővel lehet egyeztetni új időpontot.

  • kedd, csütörtök, péntek: 15:00-20:00.
  • szombat: 8:00-14:00.
  • vasárnap: 13:00-18:00.

11: Meddig lehet lemondani a lovaglást?
A lovaglások időpontjait mindig előtte lévő nap este 7-ig lehet lemondani, hogy más lovasnak még legyen lehetősége bejelentkezni, különben az edzés teljes árát ki kell fizetni. Aznapi lemondásokat nem tudunk elfogadni.
12: Mindenki meg tud tanulni lovagolni? Mennyi idő alatt?
Mindenki meg tud tanulni! Valaki gyorsabban, valaki hosszabb idő alatt. Ez függ a lovas képességétől, ügyességétől, egyensúlyérzékétől, magabiztosságától, ritmusérzékétől, stb. Nagyon sok tulajdonságra van szükség a lovagláshoz, azonban ezek mind fejleszthetőek. Attól függően, hogy ki milyen gyorsan sajátítja el ezeket a képességeket, attól függ a tanulási idő mértéke is.

13: Lehet állandó lovat és/vagy oktatót kérni? 
Lehet kérni vagy lovat, vagy oktatót, amit megpróbálunk figyelembe venni, DE lehetséges, hogy a logisztika miatt ez megváltozik!
Lovak: odafigyelünk a lovaink egészségi és fizikai állapotára, így nem engedjük, hogy egy nap túl sokat dolgozzanak. Elosztjuk köztük a munkát. Ebből adódóan lehetséges, hogy az általatok kért lovat lecseréljük.
Oktatók: oktatóknak is van szabadnapjuk, elutaznak, lebetegszenek, illetve ők is elosztják maguk között a munkát. Így lehetséges, hogy nem a kért oktatónál fogtok lovagolni. További kérdéseket szívesen várunk telefonon vagy személyesen!

Lovarda megközelítése BKV-val:

Örs vezér térről indul a 168E jelzésű busz, amiről vagy az 526. sornál vagy az Újmajori utcánál kell leszállni.
Újpalota, Nyírpalotáról indul a 46-os busz (megáll Rákoskeresztúr, városközpontnál is), amiről az Újmajori utcánál kell leszállni.
Kőbánya-Kispestről a 68-as busszal érdemes jönni, amivel vagy a végállomásig, Akadémiaújtelep, 525. térkell menni (azonban így egy kicsit hosszabb sétára kell számítani) vagy a Kossuth Nyomda megállónál át lehet szállni a 168E jelzésű buszra.